Akkumulátorok helyes kezelése

Hogyan kezeljük az akkumulátort csere, karbantartás alkalmával

Figyeljünk oda, hogy egy rendszer szempontjából lemerültnek minősített akkumulátor is nagy energiamennyiséget jelenthet, így komoly károkat okozhatunk még vele. Az akkumulátorok elektromos csatlakozásainak rövidrezárásával szikrát kokzhatunk, illetve más alkatrészek károsodását is lőidézhetkük. Még ilyen állapotában is okozhat égési sérülést, vagy akár a rövidrezáró fémtárgy sérülését, megolvadását is.

Új akkumulátor rendszerhez csatlakoztatása alkalmával, a rendszer hirtelen és nagy áramfelvétele a saruk, csatlakozók károsodásához vezethetnek. Javasolt hogy a csatlakozást nagyon határozott, de biztonságos módon hozzuk létre, vagy alkalmazzunk egy előtétellenállást egy árammérővel sorbakötve először ellenőrizni, hogy az elinduló kiegyenlítőáram minimálisra csökkenjen.

Nagyobb akkumulátorbankok moduljainak cseréjekor figyeljünk oda, az egyenáramú érintésvédelmi feszültségszint betartására.

Mechanikai munkák az akkumulátorokkal

Az akkumulátorok, kifejezetten nehéz alkatrészei a szünetmentes energiaellátó rendszereknek, így azok megfelelő teherbírású tároló, tartó szerkezeteiről gondoskodni kell.

Mozgatásuk során tartsuk szem előtt, hogy a nem zárt rendszerű cellákban található maró hatású elektrolit nem csak a berendezésekben, de az egészségünkkben is kárt tehet, így az azon található figyelmeztető jelzéseknek megfelelő óvintézkedéseket BE KELL TARTANI!

Rack szekrények esetén, a faliszekrények megfelelő rögzítéséről gondoskodni kell, figyelembe véve a lehetséges összterhelést, és tartalékképzési szempontokat is.

Álló rack szekrények esetén az akkumulárorkkal kapcsolatban, a többi berendezés tömegét is figyelembe véve, úgy ajánlott az elhelyezésük, hogy a súlypont minél alacsonyabban helyezkedjen el. Ezzel a megoldással a ki és beszerelési kockázat is csökkenthető. Szükség esetén, a biztonsági és balesetmegelőzési szempontok miatt, a több személy általi be és kiszerelés, valamint üzembehelyezés elengedhetetlenné válhat.

Az akkumulátorok elektromos csatlakozásai kapcsán, nagyon ügyeljünk azok szilárd és mechanikailag stabil, garantáltan jó vezetést biztosító csatlakoztatásáról.

Az akkumulátorok berendezésekben történő rögzítése esetén, gondosan ügyeljünk az akkumulárorok fix mechanikai rögzítéséről is, hogy a berendezések mozgatásakor, azok ne mozdulhassanak el, és így ne okozhassanak azon belül roncsolódást, sérülést.

Tel: (+36-70) 312-0530 | Email: | Sitemap | Designed by: Art of Business
Copyright © 2024 "aPlusUps" Minden jog fenntartva