Szünetmentes áramforrások

UPS (Uninterrupdet Power Supply)

Jellemzően a villamos hálózat folyamatosságát hivatottak a közbeiktatásuk által biztosítani.

A szünetmentes áramforrásokkal kapcsolatban jól elkülöníthető felépítésük alapján megkülönböztetünk:

Alaptípusok

Off Line:
Más néven Standby UPS, ami annyit jelent, hogy feszültség-kimaradás esetén indítja a berendezés az invertert és kapcsolja át a fogyasztót a saját energiaforrására, addíg csak jelen van, és figyeli a hálózat meglétét, megfelelő voltát.
Line Interaktív
Működése nagyon hasonló az off-line rendszerű szünetmentes áramforrásokhoz. A különbség, hogy néhány villamos hálózati rendellenességet már korrigálnak. E típusok sem szüntetik meg az elektromos hálózatból eredő interferenciákat, viszont csökkentik a feszültségtüskék energiáit és a feszültségingadozást. Az offline készülékekhez hasonlóan, ha a bemenő feszültség kívül esik az előre (gyárilag) beállított értékeken, akkor aktiválódik, de finomabb lépésekről van szó.
Első lépésben, érzékeli a feszültség eltérését a kívánt értéktől, és a hálózati feszültséget típustól függően, a kívánt értéken tartás érdekében egy AVR-nek nevezett rendszerrel megemeli, vagy lecsökkenti, a fogyasztók számára. egy transzformátor segítségével, ami nem jelent egyáltalán áramkimaradást. Amennyiben az UPS az AVR által korrigálni képes feszültségnél nagyobb mértékű eltérést érzékel, úgy akkor átkapcsol az inverterre, és akkumulátorról történik az energiaellátás. Az inverter típustól függően kvázi-színusz-jelet, vagy más néven módosított-színusz (modified sine wave) jelet ad a kimenetre. A villamos hálózati szolgáltatás helyreállását követően az invertert automatikusan kikapcsolja, és visszaáll a normál üzemmód vagy AVR-mód. A line interaktív megoldás jóval üzembiztosabb, az AVR-el a hálózati feszültség ingadozások típustól függően, akár +/- 10-25% tartományban is korrigálva vannak átkapcsolási idő, inverter használata nélkül.
Online
Ami annyit jelent, hogy a berendezés folyamatosan a saját maga vezérelte precíz invertert használja, és az akkumulátorok valamint annak töltőáramkörei által biztosított energiát használja. A kimeneti feszültség és frekvencia szigorúan ellenőrzött, ami biztosítja a stabil, zavarmentes, színuszos kimeneti feszültséget. Mondhatnánk hogy az IGAZI UPS. Mivel folyamatosan minden átkapcsolás és egyéb akció nélkül adja ki a fogyasztók számára a feszültséget, így teljesen észrevétlen marad a fogyasztó oldalán. Nevezik kettős konverziós technológiának, és a jelenleg elérhető legmagasabb fokú védelmet nyújtják.
Az online rendszerű készülékek jellegzetessége, hogy a bemeneti feszültség ingadozást széles tartományban képesek kezelni. Hiba esetén nincsen kapcsolási idő, nincs szünet. Az online ups-eknek a működésükből adódóan széles körü öndiagnosztizáló tulajdonsága van, amelyek meghibásodás, vagy túlterhelés (határon belül ~25%) esetén is biztosítják az áramellátás folyamatosságát. Orvosi, egészségügyi területekre gyakran alapkövetelmény, de a műszerekhez, és sok más berendezéshez is, ahol fontos a stabil, valóban folyamatos és megbízható energiaellátás. Hatásfokuk kiemelkedően jó.

Szünetmentes áramforrások jellemző hullámformái

waves
Simulated Sine Wave - Modified Sinewave - StepWave - Quasi Sine Wave
(nem valódi, de a színuszra hasonlító "lépcsőzetesen" előállított hullám-forma)
square wave
A megnevezések egy és ugyanazon hullámformát takarják jellemzően, melyet a mellékelt képen is láthatunk. Szimulált színusz hullám - Módosított színuszhullám - Lépcsős színuszhullám - Kvázi színusz. Ezen hullámforma a használatkor megfigyelhető jellemzőbb jelenségek a kicsit hangosabb működése bizonyos fogyasztóknak, esteleg eltérő teljesítmény, mely alapvetően a technológiából adódik, és nem rendellenesség, hanem egy jellemző!
Pure SineWave
(tiszta színuszhullám)
sine wave
A megnevezésben olvasható, hogy tiszta színusz hullám, vagyis a természetben előforduló hullámforma van előállítva. Előnyei hosszan sorolhatók, de most nem térünk ki rá. Maga az előállítás technológiája és ezen berendezések működése is olyan, ami önmagában hordoz olyan előnyöket, amik minden területre az IDEÁLIS megoldássá teszik.
Tel: (+36-70) 312-0530 | Email: | Sitemap | Designed by: Art of Business
Copyright © 2024 "aPlusUps" Minden jog fenntartva